ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΡΓΩΝ Α.Ε. ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αρχική   | 

  |  Οικονομικά Στοιχεία  |  Τα Έργα μας  |  Πελάτες  | Νέα  |  Επικοινωνία

english

ENGLISH

Τα Νέα μας
Δημοσίευμα της εφημερίδας το ΕΘΝΟΣ για το έργο της Γεωθερμίας στο Δ. Νέστου
ΕΠΕΝΔΥΣΗ 20 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΕΡΑΤΕΙΝΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΜΕ 120 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Θερμοκήπια με... χορηγό τη φύση

Ζεστό νερό θερμοκρασίας 75ο Κελσίου απευθείας από τη? βάνα δίνει ο Δήμος Νέστου στο γεωθερμικό πεδίο Ερατεινού Καβάλας, ανοίγοντας τον δρόμο για σημαντικές επενδύσεις στην περιοχή.

Θερμοκήπια με... χορηγό τη φύση

Η πρώτη από αυτές είναι της εταιρείας Selecta Hellas, θυγατρική της γερμανικής Selecta One, που θα αναπτυχθεί σε 60 στρ., θα καλλιεργεί καλλωπιστικά φυτά και θα εκμεταλλεύεται τα 2/3 του γεωθερμικού πεδίου, ενώ ενδιαφέρον για το υπόλοιπο τμήμα του έχουν εκφράσει Ισραηλινοί και Σαουδάραβες επενδυτές.

Ο Δήμος Νέστου υλοποίησε ένα μεγαλόπνοο σχέδιο ύψους 10 εκατ. ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ, η ελληνογερμανική εταιρεία επενδύει άλλα 10 εκατ. ευρώ, δημιουργεί 120 νέες θέσεις εργασίας και μέσα στον Νοέμβριο θα φύγουν προς την κεντρική Ευρώπη τα πρώτα λουλούδια, τα άριζα (πρώτη ύλη) των οποίων έρχονται από την Κένυα. «Στόχος μας είναι η αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων τους, που αλλάζουν την πρωτογενή παραγωγή.

Η μείωση του κόστους παραγωγής για τους αγρότες, η καινοτόμος καλλιέργεια της υδροπονίας, είναι μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα της εκμετάλλευσης των γεωθερμικών πεδίων, ενώ είναι σημαντικό πως ελληνικές εταιρείες προχωρούν σε μεγάλες επενδύσεις -κυρίως θερμοκήπια-, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας», λέει στο «Εθνος» ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκος Μπόλαρης.

Εξαγωγές λουλουδιών
Ο κ. Μπόλαρης θεωρεί «μεγάλη πρόκληση» την επένδυση των καλλωπιστικών φυτών (γαρίφαλα, πεόνιες κ.ά.) καθώς, όπως αναφέρει, τα ελληνικά λουλούδια θα έχουν χαμηλό κόστος παραγωγής, θα είναι προσαρμοσμένα στις κλιματολογικές συνθήκες της νότιας Ευρώπης και εξαιρετικής ποιότητας, καλύπτοντας μέρος της εγχώριας αγοράς, ενώ το 90% θα εξάγεται σε Γερμανία, Ιταλία, ακόμη και Ολλανδία.

Θερμοκήπια με... χορηγό τη φύση

«Στήνουμε μία καινοτόμο μονάδα παραγωγής καλλωπιστικών φυτών, άκρως περιβαλλοντική, προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, με χρήματα από ίδια κεφάλαια και από τον αναπτυξιακό νόμο. Εκμεταλλευόμαστε μεγάλο μέρος του γεωθερμικού πεδίου -συνολικά είναι 16 τ.χλμ στο υπέδαφος- και αξιοποιούμε 10 κ.μ. νερού την ώρα, θερμοκρασίας 75οC, για να θερμαίνουμε και να ποτίζουμε τις καλλιέργειες», μας εξηγεί ο επικεφαλής της Selecta Hellas, Γιάννης Παπαθεοχάρης.

Ο Δήμος Νέστου στράφηκε αρχικά στους αγρότες, αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, έτσι αποδέχτηκε την πρόταση των ιδιωτών-επενδυτών.

Το γεωθερμικό πεδίο του Δήμου Νέστου, μέσα σε έκταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, περιλαμβάνει τρεις γεωτρήσεις βάθους 750 μέτρων. Οι δύο χρησιμοποιούνται για την άντληση του ζεστού νερού από το υπέδαφος και η τρίτη για την επανεισαγωγή του στα έγκατα της γης. Λειτουργεί δηλαδή ως ένα κλειστό κύκλωμα ζεστού νερού για τα καλοριφέρ, μόνο που στη θέση του λέβητα είναι το υπέδαφος.

Επιπλέον έχει δύο υπόγεια δίκτυα νερού και ένα πολύπλοκο δίκτυο αγωγών για τη μεταφορά και τη διάχυση του ζεστού νερού.

Τα πλεονεκτήματα

Η γεώτρηση και το αντλιοστάσιο στο γεωθερμικό πεδίο Ερατεινού Καβάλας. Τις εγκαταστάσεις επισκέφθηκε πρόσφατα ο δημάρχος Νέστου, Βαγγέλης Τσομπανόπουλος


«Το θετικό με τα γεωθερμικά πεδία είναι ότι είναι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθόλου ρυπογόνες, πολύ χαμηλού κόστους, που μπορούν να βρουν πολλές εφαρμογές» λέει ο γεωπόνος, υπεύθυνος Διαχείρισης Γεωθερμικών Πεδίων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Χαράλαμπος Χρυσοχοΐδης. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν και άλλα δύο σημαντικά γεωθερμικά πεδία, στο Εράσμιο και στην Κεσσάνη της Θράκης.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, και τα δύο βρίσκονται σε εκτάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το γεωθερμικό πεδίο του Εράσμιου, σε έκταση 450 στρ. έχει μισθωθεί στην εταιρεία Πλαστικά Θράκης, η οποία εδώ και 2 χρόνια λειτουργεί ένα θερμοκήπιο ντομάτας και αγγουριού σε 80 στρ., και επεκτείνεται.

Οσο για το γεωθερμικό πεδίο της Κεσσάνης, που βρίσκεται σε μία έκταση 120 στρ., η αξιοποίησή του βρίσκεται σε ώριμη φάση και ήδη έχει εκφράσει ενδιαφέρον ο Ομιλος Ευθυμιάδη.

Γεωθερμία
Μια άφθονη και φτηνή πηγή ενέργειας

Τα γεωθερμικά πεδία κρύβουν ενδιαφέρουσες ευκαιρίες ανάπτυξης, προσφέροντας φτηνό ζεστό νερό και ενέργεια σε θερμοκηπιακές -κυρίως- καλλιέργειες. Ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα, όπου το ενεργειακό κόστος είναι υψηλό, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, ο ρόλος των εναλλακτικών πηγών ενέργειας είναι πολύ σημαντικός. «Η γεωθερμία είναι μια ήπια και στην πράξη ανεξάντλητη μορφή ανανεώσιμης ενέργειας. Η χρήση του ζεστού νερού από τα γεωθερμικά πεδία εξαρτάται από τη θερμοκρασία που αυτό έχει», μας λέει ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας στο ΑΠΘ, Μιχάλης Φυτίκας. «Στην Ελλάδα υπάρχουν τουλάχιστον 40 καταγεγραμμένα με γεωτρήσεις γεωθερμικά πεδία, που παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Κανείς δεν ασχολείται με αυτή την ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που είναι και φτηνή και άφθονη και περιβαλλοντικά ορθή».

Της Μαρίας Ριτζαλέου

Πηγή: http://http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/thermokipia_me_xorigo_ti_fysi-64389658/< Επιστροφή

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΡΓΩΝ Α.Ε. ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ